Heeft iemand je weleens gevraagd of hij jouw data in zijn app mag gebruiken? Of wil je aan anderen gemakkelijk dezelfde dataset aanleveren? Dat is mogelijk, met dank aan een API. Dat woord verwijst naar stukje software dat koppelingen kan maken tussen software als apps en websites. Dankzij een API kunnen data uitgewisseld worden. Zie het als een tolk die twee partijen verstaanbaar maakt voor elkaar, waarna ze hun kennis met elkaar kunnen delen. En zo kunnen ze efficiënt samenwerken. Voorbeelden? Denk aan de mogelijkheid om via de YouTube-app een video direct op Twitter of Facebook te zetten. Of het Google Maps-kaartje en de Twitterfeed op je bedrijfswebsite. Allemaal mogelijk gemaakt door een API. Ook jij kunt (een deel) van jouw database beschikbaar stellen. Met een API toon je als het ware dat je gastvrij bent en openstaat voor een praatje.
Misschien heb je wel een webshop en wil je je producten ook aanbieden op andere online winkels. Door je API beschikbaar te stellen worden je goederen daar precies zo aangeboden als in je eigen shop. Met de actuele prijzen en andere relevante informatie, zonder dat je die constant overal hoeft aan te passen. Je data beheren in je eigen systeem is genoeg. De API doet vervolgens de rest.
Maar dan moet je software natuurlijk wel een API hebben. Wij kunnen die voor jou ontwikkelen. Neem vrijblijvend contact met ons op om te horen wat de mogelijkheden zijn.
Functionaliteiten en voordelen
- Een API maakt het makkelijk voor andere bedrijven om jouw data te delen. Zo kun je je bereik en naamsbekendheid vergroten.
- Door de API kun je efficiënt samenwerken met andere partijen, en met hun apps en websites.
- API’s zijn gebruiksvriendelijk en toegankelijk. Omdat ze de gegevensuitwisseling veel soepeler maken, wordt de consument of gebruiker veel sneller geholpen.
- De API wordt zo geprogrammeerd dat er geen privacygevoelige gegevens gedeeld worden. Die blijven dus binnen jouw bedrijf, zoals het ook hoort. Indien gewenst kan de API voorzien worden van een login. Zo kun je bijvoorbeeld ook betaalde content aanbieden.
- Een API hoeft niet vanaf nul geprogrammeerd te worden, omdat die slim allerlei functionaliteiten op kan roepen. Dat scheelt veel programmeerwerk – wat voor jou natuurlijk ook voordelig is.
- Steeds meer diensten worden aangeboden in de cloud. Misschien de jouwe ook al wel, of misschien wil je die stap nog wagen. Een API maakt het gemakkelijker voor je software om in de cloud samen te werken met andere pakketten.
Wij weten wat een API nodig heeft
Een API staat of valt bij de gebruiksvriendelijkheid voor ontwikkelaars. En de juiste documentatie om aan de slag te gaan. Pazion heeft jarenlange ervaring met koppelingen maken tussen bedrijfssoftware en externe API’s. Wij kennen dus ook echt de andere kant van het verhaal.Daarom weten we precies wat de aandachtspunten voor de API zijn en welke documentatie verschaft moet worden zodat andere programmeurs ermee aan de slag kunnen. Denk aan webhooks, de protocolafspraken, het uitwisselingsformat, de authenticatie en autorisatie, en de schaalbaarheid. In andere woorden: wij weten wat een goede API nodig heeft.
Geïnteresseerd of heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.